IAIC с предложение за довършване на подлез във Варна

I. Идентификация на проблема
Пътищата на България са изключително натоварени не само заради непрекъснато растящия брой на превозните средства, но и заради интензивиия транзитен трафик, а това неминуемо води до увеличаване на пътно -транспортните произшествия. Намалената толерантност на водачите, чувството им за ненаказуемост и снижената културата на всички участници в движението са сред основните фактори, обуславящи ежедневните пътни инциденти.
Статистиката за 2013г. сочи нарастване на пътните инциденти, пострадалите и жертвите при ПТП. По конкретно данните са следните:
Статистика за 2013г. от Област Варна

Област Варна: ПТП – 3409, от тях загинали – 11, ранени – 596.

Села област варна: ПТП – 136, от тях загинали 4, ранени 43.

Общо: ПТП – 3545, загинали – 15, ранени – 639.

 

Статистика за 2012г. от Област Варна

Област Варна: ПТП – 476, от тях загинали – 8, ранени – 553.

Села област варна: ПТП – 46, от тях загинали 6, ранени 63.

Общо: ПТП – 522, загинали – 14, ранени – 616.

2. Местонахождение
Настоящото проектно предложение цели разрешаването на проблем свързан с пътната безопасност и сигурност на преминаващите пешеходци от едната страна до другата страна на булевард „Цар Освободител” до спирка Победа. Това е участъкът в който много често стават пътнотранспортни инциденти, като в изминалите години има и смъртни случаи на пешеходци преминаващи по начертаната пешеходна пътека, поради не използването на вече изградения подлез. Местонахождението на проблема се състои в това, че от двете страни на булеварда има жилищни блокове, които предполагат концентрирано преминаване на пешеходци по четирите ленти на булеварда. От своя страна широкия и прав участък предразполага шофьорите да карат с превишена скорост
и съответно това повишава риска за пресичане.

pp4 pp5

3. Идентификация на заинтересовани и засегнати страни:
Засегнатите и заинтересованите са на първо място всички ученици учащи в „Професионална гимназия по електротехника”, жителите на блоковете от двете страни на булеварда, хората работещи и придвижващи се споменатия район, както и всички други участници в движението в този участък.
Участниците в ПТП са пешеходците и водачите на МПС, които поради неспазване на ЗДвП и правилата за движение предизвикват пътни инциденти с жертви и материални щети.
II. Анализ на причините за съществуването на проблема
1. Въведение
По предварителна информация, подлеза е бил изграден по времето на Тодор Живков, но така и не е пуснат в експлотация. Сигналите към община Варна от жители и заинтересувани граждани започват от далечната 1999г., но поради липсата на бюджет и/или други причини, така и не се стига до реконструкцията и довършването на подлеза като безопасно съоражение за пешеходците. В момента подлеза е наводнен, като постоянно има приток на вода от намиращия се над него отводнителен канал. Това от своя страна застрашава цялото пътно платно, по което се движат леки коли, тежкотоварни автомобили и автобуси с деца, тъй като постоянния приток на вода спомага за повишаване на риска от срутване и вземането на невинни жертви. В този негативен сценарии основна отговорна институция би била ОБЩИНА ВАРНА!

pp6 pp7

pp8

Въз основа на изложеното може да се заключи, че пътно транспортната обстановка в района изисква адекватно отношение спрямо сигурността и безопасността на гражданите.

Почти ежедневно по пътищата на страната при пътн отранспортни произшествия загиват млади хора, а други – остават осакатени за цял живот. Причините са много – непознаване на правилата за движение по пътищата, неразбиране на необходимостта от тяхното спазване, несъответстващата инфраструктура с динамичните темпове на развиващия се европейски град и ред
други.
2. Характеристика на потърпевшите:
Потърпевшите при пътнотранспортни произшествия в дадения участък са пешеходците. От гледна точка на възрастовото подразделение пешеходците пресичащи на това възлово място, биха могли условно да се разделят на деца /малолетни и непълнолетни/, пълнолетни /студенти/, работещи и пенсионери. Пресичането на бул. Цар Освободител характризиращ се с интензивно движение на автомобили е особено опасно. Без значение от възрастта, всички участници в пътното движение трябва да са много внимателни и предпазливи при пресичането и предприемането на каквото и да е действие на булеварда.
3. Особености на мястото за пресичане:
Булевард „Цар Освободител” се характеризира с интензивно автомобилно движение и настъпване на множество пътни инциденти с пострадали и жертви. Движението на товарни МПС допълнително усложнява и затруднява пътния
трафик.
В предложенията дадени към общината от гражданите живущи в пряка близост до опасния участък за пресичане се срещат идеи като поставяне на повдигната пешеходна пътека или поставянето на пешеходен светофар, но въз основа на интензивното движение особено в сутрешните и следобедните часове, тези съоръжения не са адекватни, тъй като ще бъдат предпоставка за
допълнително затруднение на движещите се по булеварда автомобили и съответно образуването на големи задръствания.
III. Решение на проблема:
1. Адекватното и единствено решение чрез което би се постигнал бърз и действащ ефект осигуряващ безопасността на пешеходците в споменатия участък е започването на ремонтни действия с цел реконструкция и довършване на вече изградения подлез.

В своя завършен вид, той трябва да има допълнителни рампи за майки с детски колички и хора в инвалидни колички. Като допълнителни мерки за осигуряване на безопасност в дадения район е важно и да се предвиди засилване на полицейското присъствие и осъществяване на контрол по спазването на ЗДвП и ППЗДвП в района на бул. „Цар Освободител”.
Екипът на „Международна Асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи призовава за спешни мерки относно описания проблем по-горе с цел превенция от настъпване на пътнотранспортни произшествия с пострадали деца или граждани на град Варна.

Posted in .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *