Процедури

Процедури за изплащане на обезщетения

Вижте какви са стъпките, за да получите застрахователно обезщетение, ако сте пострадал при пътно-транспортно произшествие. Обезщетение за невинен или виновен шофьор, обезщетение за пътник в МПС на виновен шофьор, обезщетение за пътник в МПС за невинен шофьор, обезщетение за пешеходец, обезщетение за пострадал при катастрофа без друга кола.


 

Пътно-транспортните произшествия причиняват травматични увреждания на близо 3 милиона участници в движението годишно, оставяйки ги завинаги белязани и във финансово затруднение. При ПТП приблизително на всеки две минути бива ранен човек, а на всеки дванадесет минути някой е убит. Според статистиката в България при ПТП годишно биват убити над 600 човека. Ранените са близо 9 000. Според Евростат България е с един от най-високите проценти на загинали на пътя.


 

В интерес на пострадалите и загубилите близък човек при катастрофи в страната работят редица организации и адвокати. Това се налага, защото хората трябва преди всичко да се възстановят от нараняванията си, вместо да се налага да се справят със застрахователни компании, ремонт на превозни средства, медицински сметки и пропуснати ползи или доходи. Целта на тези организации е увредените да се съсредоточат върху себе си и своите близки.


 

1 Вие или ваш роднина става жертва на катастрофа

 

2 Търсите помощ от организация или адвокат за обезщетение

 

3 Получавате компенсация от застрахователя на виновния

 


От кого се иска обезщетение при катастрофа:

Пострадал шофьор

Пострадалите шофьори на коли, джипове, мотоциклети, автобуси, селскостопанска техника и други МПС имат право на обезщетение, ако са жертви или ранени при катастрофа. Единственото условие е да не носят вина за пътното произшествие.

Пострадал пътник

Всеки пътник, който е жертва или е ранен при ПТП има право на обезщетение от застрахователната компания на този, който е виновен за катастрофата. Ако това е шофьорът на МПС-то, в което се е возил е виновен за инцидента - обезщетението се иска от неговия застраховател. Ако виновният е в друго МПС - компенсацията се иска от застрахователя на другия шофьор.

Пострадал пешеходец

Пешеходците, които са пострадали при катастрофа и близките на пешеходците, които са загинали на пътя имат право на обезщетение от застрахователя на шофьора, който е причинил и е виновен за катастрофата.

Виновен шофьор

Виновният шофьор НЯМА право на обезщетение, ако е жертва или е ранен при пътен инцидент.

Удар без друг участник

В случай, че настъпи произшествие вследствие на попадане на превозното средство в дупка или необозначена неравност на пътното платно, следва да се установи кой според българското законодателство и задължен да поддържа конкретният участък, на който се е състояло ПТП. Пострадалите в резултат на този инцидент имат право да претендират всички имуществени и неимуществени щети, които са претърпели, на основание чл. 45 от ЗЗД (непозволено увреждане).

В стандартната ситуация при злополука с жертви или ранени при ПТП, близките на жертвите и самите пострадали могат да поискат обезщетение от застрахователя на виновното лице. Вариантите са два:

Първи вариант: директно договаряне със застрахователя. Пряко уреждане на обезщетението. Практиката показва, че в този случай компаниите изплащат по-ниски суми за компенсации. Ако не сте доволни от офертата, минавате към

Втори вариант: съдебен иск срещу застрахователя. Получавате шанс за по-висока сума на обезщетение.

 

Бъдете сигурни, че сте наясно какви договори подписвате с адвокатите и организациите, защото е възможно да бъде злоупотребено с вашето доверие! Уверете се, че знаете каква част от обезщетението ще изплатите на адвокатите и каква част ще остане за вас!

В случай, че виновния е известен и установен от полицията

Договаряте се пряко или завеждате съдебен иск срещу застрахователя на виновния. Единственото условие е да не са минали 5 години от инцидента, за да искате да ви бъдат изплатени неимуществени вреди - компенсации за наранявания и смърт.

В случай, че виновния е неизвестен или няма Гражданска отговорност

Обезщетенията се изплащат от Гаранционния фонд, в който участват представители от всички застрахователи, които предлагат задължителната "Гражданска отговорност".  Според Кодекса за застраховането Гаранционният фонд поема всички компенсации за жертви и пострадали, когато няма застрахователна компания, стояща зад виновния за определен пътен инцидент.

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Процедури за изплащане на обезщетенияReviewed by Nico Mitev on.Вижте какви са стъпките, за да получите застрахователно обезщетение, ако сте пострадал при пътно-транспортно произшествие. Обезщетение за невинен или виновен шофьор, обезщетение за пътник в МПС на виновен шофьор, обезщетение за пътник в МПС за невинен шофьор, обезщетение за пешеходец, обезщетение за пострадал при катастрофа без друга кола.Процедури за изплащане на обезщетения Rating: 5