Пострадал като шофьор на камион

Пострадал като шофьор на камион

Водачът на камион получава 6 000 лв. обезщетение заради неразрешено изпреварване

Професията шофьор е една от най-опасните професии в света. Ето защо съществуват множество механизми за безопасното движение по пътищата. Производителите на коли и камиони постоянно усъвършенстват технологиите, държавните управления приемат нови законодателства, а застрахователните компании създават нови застрахователни услуги. Професионалните шофьори на камион са застрашени от чести инциденти на пътя. Мнението, че камионите са достатъчно големи и здрави, за да причинят вреди на водачите при катастрофи, е погрешно.

Пострадал като шофьор на камионТова е историята на 45-годишния К. Р. от Ямбол, който от 15 години работи в транспортна фирма. Пътят е неговият дом и занаят, с който изкарва прехраната на семейството си. През пролетта на 2011 г. на път I-9 К. Р.  изпълнявал един от редовните си маршрути. По същия път в противоположната посока се движел А. С. от Плевен, който управлявал лек автомобил “Нисан” с превишена скорост. Без да прецени опасностите на пътя и нарушавайки правилата за движение А. С. тръгва да изпреварва, навлиза в лентата за насрещно движение при наличие на знак „Забранено изпреварването” и причинява катастрофа с товарния автомобил, управляван от К. Р. От удара нисана рикушира и блъска леката кола, която изпреварва.

А. С. загива на място, а на водача на камиона К. Р. била оказана спешна медицинска помощ, тъй като получил контузия на главата и сътресение на мозъка. В началото на 2013 г. К. Р. завел гражданско дело срещу застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност” на виновния за настъпване на ПТП Т. Б. за претърпените в резултат на ПТП неимуществени вреди. Софийски районен съд уважил предявения иск в размер на 6 000 лв. през лятото на 2014 г. С тези пари професионалния шофьор положил грижи за семейството си, тъй като се наложило да вземе неплатен отпуск заради шока от преживяното.

Транспортните фирми са задължени да застраховат своите служители, а по-съвестните от тях правят и допълнителни доброволни застраховки в случай на инцидент. Така компенсират шофьорите максимално при злополука и полагат грижа на добър работодател. В същото време защитават и другите участници в пътното движение, в случай че някой от техните камиони причини ПТП.

Когато произшествията е с участието на тежкотоварни превозни средства, щетите са в пъти повече отколкото в други видове катастрофи. Поради огромния си размер и тегло, ПТП-та с полуремаркета, камиони, автобуси или други големи моторни МПС-та могат лесно да причинят изключително сериозни наранявания и смърт.

Всички инициали и конкретни наименования са сменени. Снимките са илюстративни. Историята е по истински случай.

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Пострадал като шофьор на камионReviewed by Nico Mitev on.Пострадал като шофьор на камионПострадал като шофьор на камион Rating: 5