Пострадал като пътник в МПС

Пострадал като пътник в МПС

История за обезщетение от 240 хиляди лв. за децата на пострадал пътник в автомобил

Пътните инциденти вече са ежедневие в бита на съвременния човек. Малцина са шофьорите и пътниците, които не са участвали в катастрофа. За съжаление част от случаите завършват със смърт. Една от целите на организациите, които защитават пострадали е именно превенцията от инциденти на пътя.

Тук ще ви разкажем историята на М. Х. на 32 г. от Разград. В началото на февруари 2013 г. М. Х. пътувала с с пежото си по път III-9004 към гр. Варна заедно с приятелката си Ф. Г., която стояла на предната дясна седалка до нея. Времето било студено и пътната настилка била заледена заради падналия наскоро сняг и традиционно тежката зима в Североизточна България. Пътното платно било двупосочно и като не малко пътища в страната множество неравности, пропадания и дупки. М. Х. карала в рамките на ограничението от 90 км/ч, защото условията за каране били лоши.

Пострадал като пътник в МПСПо средата на пътуването, вече по-уверена в шофьорските си умения, М. Х. започнала да кара с постоянна скорост от 60-70 км/ч, съобразявайки се с лошата видимост заради мъгла. Неочаквано обаче пежото минало през голяма дупка на пътя, която не се виждала. М. загубила управлението, завъртяла волана на ляво и натиснала спирачките, за да се опита да спре и да овладее колата. За съжаление младата жена не успяла и пежото навлязло в лентата за насрещно движение, където се движел автобус. Шофьорът на автобусът в последния момент видял, че към него лети пежото и за да предотврати удара извил волана в дясно, ударил се в предпазната мантинела и навлязъл в банкета. Колата на М. Х. не променила нито посоката, нито скоростта си и с предната си дясна част се блъснала с всичка сила в предната средна част на автобуса.

М. загинала на място, а Ф. Г. била с тежки наранявания. Въпреки навременното пристигане на бърза помощ, които откарали Ф. Г. в най-близката болница, тя също починала поради множеството тежки и несъвместими с живота увреждания.

В края на 2013 г. децата на починалата Ф. Г. завели гражданско дело за претърпените от загубата на майка им неимуществени вреди срещу застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност” на виновната за настъпване на ПТП Р. Б. В края на 2014 г. Софийски градски съд е уважил частично предявените искове, като на децата на починалата било присъдено обезщетение в горните граници на присъжданите обезщетения за смърт на близък в българската съдебна практика. в общ размер 240 000 лв. (по 120 000 лв. за всяко от тях). Така наследниците на Ф. получили своя шанс за оцеляване с финансовата помощ от застрахователите.


Пътник в автомобил, движещ се според правилата за движение, получава 50 000 лв. обезщетение

През есента на 2008 г. И. О. управлява камион, който нарушил правилата за движение по пътищата, като при извършване на маневра завой наляво от главен път отнел предимство на лека кола. В леката кола “Форд” пътували Д. Т., който управлявал автомобила и З. Ф на 49 г. Колата им се движила в рамките на ограничението от 60 км/ч. При удара З. Ф. си счупва двете бедрени кости, счупва лъчева кост и счупва пета дланна кост. В резултат на тези травми нейното здравословно състояние се влошило, като се развиват псевдоартроза, налага се скъсяване на единия долен крайник и се получава дефицит на движенията на тазобедрените стави.

Тъй като водачът на камиона не притежавал валидна застрахователна полица „Гражданска отговорност” към датата на настъпване на произшествието, З. Ф. през 2013 г. завела претенция за изплащане на обезщетение за претърпените неимуществени вреди срещу Гаранционен фонд на основание чл. 288 от Кодекса за застраховането. На З. Ф. доброволно били изплатени 50 000 лв. Към настоящия момент тече производство за присъждане на допълнително обезщетение пред СГС.


Компенсация от 280 000 лв. за пострадал в колата на виновен шофьор

През лятото на 2009 г. група от трима младежи тръгнали на почивка към Пампорово. Водач на автомобила бил 23 годишния Г. Г. Компанията била в приповдигнато настроение от предстоящите почивни дни и шофьорът си позволил да кара с по-висока скорост от разрешената. При навлизането в поредния ляв завой към курорта Г. Г. загубил контрол над автомобила. Колата се отклонила вдясно, навлязла в тревна площ встрани от пътя, отскочила, приземила се върху мост, достигнала друга тревна площ, ударила се в оградата на масивна постройка и преустановила движението си, подпряна на лявата си страна с посока обратна на движението.

Един от пътниците в колата Р. Б. изхвърчал през прозореца и получил множество телесни увреждания: контузия на главата, мозъчно сътресение със загуба на съзнание, травматичен шок, счупване на подбедрица, счупване на телата на гръдни прешлени и гръбначния стълб, размачкване на гръбначния мозък, парализа на долни крайници. В резултат на получените увреждания здравословното му състояние се влошило. Поставен бил катетър за извеждане на урината. Гръбначният стълб бил опериран, като била поставена метална стабилизация. Въпреки предприетите животоспасяващи интервенции, към настоящия момент Р. Б. е на домашно лечение, освидетелстван със сто процента инвалидност.

По доброволен път застрахователят по застраховка „Гражданска отговорност” на виновния за настъпване на ПТП водач изплатил за претърпените в резултат на ПТП от С. Д. неимуществени вреди сума в максимални по българската съдебна практика размери сумата от 280 000 лв.

Всички инициали и конкретни наименования са сменени. Снимките са илюстративни. Историята е по истински случай.

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Пострадал като пътник в МПСReviewed by Nico Mitev on.Пострадал като пътник в МПСПострадал като пътник в МПС Rating: 5