Пострадал като пътник в автобус

Пострадал като пътник в автобус на градски транспорт

Жена получава 10 000 лв. за контузии след рязко спиране на автобус

Превозните средства на градския транспорт са пълноценни участници на пътя като всички останали МПС-та. Те също имат задължителна “Гражданска отговорност”, а пътниците в автобусите, тролеите и трамваите могат да удостоверят това, че са пострадали в ПТП със своя билет за редовен пътник. Пътниците в градския транспорт и в организирания междуселищен транспорт също са застрашени от злополуки, като в последните години има няколко знакови инциденти с над десет пострадали души, сред които има и загинали. Важно е останалите участници на пътя, особено в градски условия, да спазват условията за придвижване в бус-лента и да уважават специалния режим на придвижване на МПС-тата.

пострадал като пътник в автобусВ края на декември 2013 г. Д. С. управлявал автобус на градския транспорт марка „Мерцедес”. Времето било студено, а трафикът – засилен. Покрай предстоящите празници имало множество задръствания. Достигайки до Х-образно кръстовище, Д. С. видял, че отдясно наляво пресичал пешеходец. Д. С. натиснал рязко спирачния педал и извил волана наляво. Последвал сблъсък между пешеходеца и задна дясна част на автобуса. От камшичния удар пътничката в автобуса Л. Р. паднала на пода и получила счупване на фаланга на палец на дланта и контузия на гръдния кош, за чието лечение направила разходи в размер на близо 200 лв.

След като лечението приключило дамата потърсила помощ от асоциация за защита на пострадали при катастрофи, откъдето я посъветвали да заведе иск срещу застрахователя по застраховка “Гражданска отговорност” на автобуса. Шофьорът не понесъл лична отговорност, въпреки че контролните органи установили неговата вина в дадената ситуация. Целият размер на обезщетението бил поет от застрахователната компания.

Делото било заведено няколко месеца след инцидента, а след година и половина Софийският градски съд присъдил компенсация в размер на 10 000 лв. за претърпените в резултат на ПТП имуществени и неимуществени вреди. Адвокатите от асоциацията посетили пострадалата жена в дома й и придвижили цялата документация към органите и защитавали Л. Р. в съда.

Всички инициали и конкретни наименования са сменени. Снимките са илюстративни. Историята е по истински случай.

 

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Пострадал като пътник в автобусReviewed by Nico Mitev on.Пострадал като пътник в автобусПострадал като пътник в автобус Rating: 5