Пострадал като пешеходец

Пострадал като пешеходец

Историята на И., която получава 70 000 лв. за листеза на прешлените

Един от основните принципи на застраховка “Гражданска отговорност” е да се изплащат обезщетения на невинни лица, които случайно попадат в пътно-транспортен инцидент. ГО се прави с цел защита включително и на пешеходците. Това уточнение е важно, защото много хора си мислят, че ако нямаш кола и не си застрахован, няма кой да те компенсира в случай на злополука.

Пострадал като пешеходецПрез есента на 2007 г. в ранните часове на деня Д. П. чисто новото си ауди по улиците на град София. Улисан в тестването на скоростта и екстрите на мощното немско возило Д. П. не забелязва, че приближава пешеходна пътека, обозначена със знаци и маркировка зебра. Точно в този момент от дясно на ляво пресича 28 годишната Е. С. Аудито блъска момичето, което изхвърчава на 20 метра разстояние от пешеходната пътека.

Д. П. вика бърза помощ и лекарите я откарват в болница, където й се поставя диагноза задна листеза на лумбалните прешлени. Е. С. трябва да претърпи спешна операция – репозиция. Необходимо е продължително лечение, рехабилитация и спокоен начин на живот до пълно възстановяване. Е. има малко дете на 4 г. и го отглежда сама. В тази ситуация младата майка няма възможност да работи и да се грижи за семейството си. Тя е принудена да взима заеми докато лечението й приключи.

Е. С. не е знаела, че й се полага обезщетение от застрахователя на Д. П., докато не се консултира с адвокат. Той я съветва да си потърси правата преди да е минал 5 годишния срок от настъпването на злополуката и през пролетта на 2012 г. Е. завежда иск за заплащане на застрахователно обезщетение за претърпените в резултат на ПТП неимуществени вреди срещу застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност” на виновния за настъпване на ПТП Д. П. През лятото на 2014 г. СГС уважил претенцията на Е. С. в средните граници на обезщетенията, определяни от българските съдилища в размер на 70 000 лв., а към настоящия момент се очаква решението на втора инстанция.


История за блъснат пешеходец със 110 000 лв. обезщетение

През лятото на 2012 г. в град София И. Д. нарушил правилата за движение по пътищата, като управлявал в Бургас своя лек автомобил Тойота с превишена скорост. Минавайки през кръстовище И. Д. не спазил подаден от светофарната уредба червен сигнал. В резултат на това той ударил с предната част автомобила пешеходеца К. К.

От удара минувачът изхвърчал във въздуха и паднал на пътното платно зад автомобила. На К. К. били причинени следните средни телесни повреди:

Пострадал като пешеходец

счупване на дясната бедрена кост, счупване на страничното кондилно възвишение на левите голямо и малкопищялни кости, счупване на IV, V, VI ребро в ляво, контузия на главния мозък с травматичен кръвоизлив под меките мозъчни обвивки, гръдна травма. Във връзка с лечението си пострадалият претърпял и имуществени вреди в размер на близо 4 000 лв.

През лятото на 2013 г. К. К. завел иск за заплащане на застрахователно обезщетение за претърпените в резултат на ПТП имуществени и неимуществени вреди срещу застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност” на виновния за настъпване на ПТП И. Д.

През есента на 2014 г. СГС уважил имуществената претенция на К. К. в пълен размер, а за неимуществени вреди присъдил обезщетение в горната граница за такива телесни повреди според българската съдебна практика в размер на 110 000 лв. Към настоящия момент се очаква решението на втора инстанция.


Жена получава 120 000 лв. след пътен инцидент

В началото на 2013 г. Л. П. кара своя Мерцедес в по улиците на квартал “Левски” в София. Времето е студено, скоро е валял сняг, а пътната настилка е заледена. Въпреки това Л. П. се движи с над 80 км/ч. Заради движението с несъобразена с пътните условия скорост шофьорът внезапно загубил контрол над управлявания от него автомобил и по непредпазливост се ударил последователно в стената на трафопост, помел пешеходката А. Д. и блъснал паркиран върху тротоара лек автомобил.

А.Д., на 64 г. от Плевен, била със следните увреждания: счупване на срамна кост, счупване на бедро, счупване на шийката на бедро, счупване на колянно капаче, счупване на малкия пищял на подбедрица, обширни кръвонасядания в областта на крака, кръвоизливи в мускулатурата на подбедрица. За щастие лечението преминало успешно.

През есента на 2013 г. А. Д. завела гражданско дело за заплащане на застрахователно обезщетение за претърпените в резултат на ПТП неимуществени вреди срещу застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност” на виновния за настъпване на ПТП Т. Д. СГС уважил предявения иск в размер близък до горната граница на присъжданите обезщетения за подобни телесни увреждания според българската съдебна практика размер на 120 000 лв., а към момента се очаква САС да постанови решението си.


 

Наследниците на починал пешеходец получават 100 000 лв.

През лятото на 2011 г. на пешеходна пътека в Смолян е настъпило ПТП между лек автомобил, управляван от Р. Л. и пресичащия улицата на пешеходна пътека В. Е. Тялото на пешеходеца се превъртяло във въздуха, паднало на предната част на капака, достигнало до предното панорамно стъкло и го счупило. Автомобилът продължил движението си и спрял след 10-15 метра, влачейки тялото на пешеходеца по пътното платно.

обезщетения, компенсации, катастрофи, пострадалиВ. Е. бил приет в болница с диагноза счупване на двете подбедрици, пареза на фибуларния нерв, дефект на кожата на подбедрица, контузия на главата, сътресение на мозъка, счупване на четири ребра, кръв и въздух в белия дроб. Предприети били животоспасяващи интервенции, а след изписването В. Е. в продължение на почти година бил на домашно лечение.

През пролетта на 2012 г. В. Е. завел гражданско дело срещу застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност” на виновния за настъпване на ПТП Р. Л. за претърпените в резултат на ПТП неимуществени вреди. Няколко месеца по-късно обаче той издъхнал. В делото били конституирани като ищци неговите съпруга и дъщеря, които са и законни наследници.

Софийски градски съд уважил предявения иск в размер на 100 000 лв. през лятото на 2013 г., а година по-късно САС потвърдил първоинстанционното решение. Като наследници на починалия В. Е. неговата съпруга и дъщеря предявили искове за заплащане на застрахователно обезщетение за претърпените от загубата на техния близък неимуществени вреди срещу застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност” на виновния за настъпване на ПТП Г. Г.
Към настоящия момент пред СГС тече производството по делото, заведено от дъщерята на В. Е.

Всички инициали и конкретни наименования са сменени. Снимките са илюстративни. Историята е по истински случай.

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Пострадал като пешеходецReviewed by Nico Mitev on.Пострадал като пешеходецПострадал като пешеходец Rating: 5